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Re: Town of Southborough 

     Article 12, Special Town Meeting Warrant for Oct. 13, 2022 

 

Date: October 5, 2022 

 

 

You have requested our opinion with respect to the above-captioned matter. 

Specifically, you have asked to whether current First Amendment jurisprudence 

mandates or advises alteration of Town By-Laws to restrict the placement of flags in 

the Old Burial Ground to solely the flag of the United States of America.  In our 

opinion the Town’s current practices are not in violation of the First Amendment.  

More particularly, be advised as follows 

I. Facts   

Article 12 of the Special Town Meeting Warrant for the Town of 

Southborough was proposed by Citizen Petition brought by Deborah Demuria and 

Rebecca Deans-Rowe. The Article proposes: 

To see if the Town of Southborough will vote to request that 

the Select Board restrict the placement of flags in the Old 

Burial Ground to the official flag of the United States of 

America, flown on the single existing permanent pole. In 

accordance with state and federal preservation guidelines, 

and out of respect for those buried within, all additional flags 

on raised flagpoles shall be removed. This policy shall not 

apply to individual grave markers. 

The summary of the petition notes that it “seeks to limit the placement of flags in the 

Old Burial Ground to only the American flag[.]” The petition is stated to “follow[] the 

recent unanimous U.S. Supreme Court decision regarding free speech rights under the 

First Amendment[,]” which is a reference to Shurtleff v. City of Boston, ___ U.S. ___, 

142 S. Ct. 1583 (2022). The article is filed due to concerns over Gadsden flags flown 

at the Old Burial Ground, and would limit the only flags flown at the site to the United 

States flag.  

II.   Analysis 

Shurtleff v. City of Boston arose out of a dispute relating to public access to a 

flag pole present at Boston City Hall, specifically on the grounds of City Hall Plaza. 

City Hall Plaza has three flag poles present: one flies the United States flag, the 

second the Massachusetts flag, and the third flew either the flag of the City of Boston 
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or the flag of a group that requested to use the flagpole to fly its own flag or device. Shurtleff, 142 S. Ct. at 

1588. City Hall Plaza is itself open to the public for use as event space. Id. Furthermore, the City had, since 

roughly 2005, maintained a policy that private groups or associations could request the use of the flagpole 

normally flying the City flag. Id. There were no written criteria for access to or use of the flagpole, and the facts 

in Shurtleff showed that there was no evidence the City had ever refused a group’s request to fly a flag. The 

dispute in the case came about because a request to fly a Christian flag was denied by the City. The requesting 

group and the City fundamentally disagreed on the character of the flag display: to the City, the arrangement of 

flags was an exercise of government speech by and on behalf of the City itself; and to the requesters, the City 

had created a public forum for speech, in which it could not discriminate between speakers. Ultimately, the 

dispute reached the Supreme Court of the United States, which held that the City’s program of allowing 

individuals and groups to request the use of the flagpole created a forum for speech, which prohibited the City 

from rejecting applicants on the basis of their speech’s viewpoint. To wit, the court stated: 

Boston concedes that it denied Shurtleff ’s request solely because the Christian 

flag he asked to raise “promot[ed] a specific religion.” Under our precedents, and 

in view of our government-speech holding here, that refusal discriminated based 

on religious viewpoint and violated the Free Speech Clause. 

Id. at 1593 (citations omitted).  

 Article 12 does not follow or otherwise create greater adherence to the Shurtleff decision. There does not 

appear to be any enactment or official policy of the Town that allows access to the Old Burial Ground flagpoles 

for private use. Nor does it appear that there is any reason to believe that the Gadsden flag is being flown as part 

of a policy allowing private groups to request to use the flagpole. There is therefore no forum that has been 

created in which the Town is discriminating by viewpoint.  

 If the cemetery is not a public forum, and the flags flown on the poles therein are flown solely at the 

direction and control of the Town of Southborough, then the flag flying is a form of government speech. “The 

Free Speech Clause restricts government regulation of private speech; it does not regulate government speech.” 

Pleasant Grove City v. Summum, 555 U.S. 460, 467 (2009). There are still some limits on government speech, 

as, for example, “government speech must comport with the Establishment Clause[,]” but absent some other 

Constitutional concern, the Town’s choice of a non-religious flag is not likely to create a First Amendment issue 

on its own. Id. at 468. Even assuming the opposite, if the Old Burial Ground flagpoles are a public forum, they 

are ones created by specific action. Public forums are found using a variety of means, but most commonly are 

found in “traditional” public foumsa, like public ways, parks, and sidewalks, or as the result of specific 

government action to create a forum where one had not previously existed. Id. at 469-70. Flagpoles in an 

historic cemetery, even though in an area open to the public, are not traditionally used as a public speech forum, 

nor are they similar to public ways, sidewalks, or parks where speech activity has been commonplace. If the 

flagpoles at the Old Burial Ground have been used as a designated public forum by the Town of Southborough, 

Article 12 would close the forum, rather than ensure its neutrality, as it would prevent any other flags from 

being flown, which similarly does not adhere to Shurtleff. In the event, this would still be permissible, as “The 

government is free to change the status of any nontraditional forum as it wishes.” Ridley v. Massachusetts Bay 

Transp. Auth., 390 F.3d 65, 77 (1st Cir. 2004).  

 In any event, it does not appear that the Town of Southborough has created a public forum for use in 

flag-flying in the Old Burial Grounds. The flags flown there express the views of the municipal government that 

controls them. The Town is free to fly the flags of its choice, or no flags at all. Even assuming the opposite is 

true, as a nontraditional public forum, a shift to allow no flags but the United States flag disallows all other flags 

equally and neutrally closes the forum.  



Based upon the foregoing, it is our opinion that the Town’s current practice is legal and that Article 12 

does not address or remedy any inconsistency with the Shurtleff decision. Accordingly, we find the commentary 

appended to the Article to be incorrect and, in some respects, misleading.  That said, we also find that the 

article, as drafted, does not propose an action that is illegal.  While such Article is advisory only, the Town is 

free to adopt a policy that limits flags flown in the cemetery to the American flag. 

    

 

 

 


